Marias Galleri

Höstsummering

Lämna en kommentar

Nu är hösten här med alla sina vackra färger, min favoritårstid! Nu går tempot ner och man får tid för eftertanke, luften blir lätt att andas och jag har varit ledig en del när vi åkt till Kittelfjäll och jagat. Förra gången jag tog mig tid att skriva några rader här stod sommaren för dörren och som jag befarade har den svischat förbi innan jag hunnit blinka. Jag undrade just om jag tagit mig vatten över huvudet då jag bokat upp så många events och utställningar men ändå planerat att jobba full tid hela sommaren och spara så gott som all semester till hösten! Hektiskt blev det, men allt hanns med och när jag vet att belöningen i form av lugn och ledighet kommer med hösten är det bara att bita ihop och ge järnet 🙂

Nu har jag fått hem mina återstående målningar från de utställningar som pågått parallellt i sommar och höst. Flera har fått nya hem, det är glädjande! Jag har inte hunnit måla mer än ett antal brådskande porträttbeställningar i sommar, födelsedagspresenter som ska vara klara i tid. Men i mitt jobb som arealkontrollant har jag förmånen att få åka runt i vårt vackra landskap, och mitt bildskapande sinne vilar aldrig trots att jag jobbar med abstrakta uppgifter som att bedöma fodervärde på betesmarker eller mäta arealer. När jag vandrar över gamla åkrar och halvt igenvuxna beten som är mindre positivt inom EU:s fyrkantiga regelsystem noterar jag avvikelserna och dokumenterar pliktskyldigast med Iphonen som arbetsgivaren försett mig med. Men i den andra benfickan har jag alltid min egen Xperia smartphone som går varm och fylls med bilder av det gamla kulturlandskapet, grånade lador, väderbitna torp som övergetts. Instagram är min bästa vän under sommaren, och där hamnar många av bilderna. Vill ni följa mig där så heter jag Follyfoot77. Men minnesbilderna av de vemodiga övergivna miljöerna fortsätter följa och beröra mig, och en del kommer säkert ut i akvarellform i vinter.

Jag följer en intressant pysselblogg som heter 365 slöjd, där stötte jag på ett intressant tips som gav mig idén att göra mer av mina instagrambilder! Med hjälp av ett akrylmedium för man över bilden på en träplatta. Jag gjorde ett gäng små ”instagramtavlor” som jag visade på hembygdsdagarna här i Bjärtrå i juli, dom blev riktigt dekorativa! Det lär säkert bli fler framöver.

Några av mina instagramtavlor

Här sitter jag och målar under hembygdsdagarna i Bjärtrå.

Hembygdsdagarna blev lyckade och välbesökta. Den gamla rundlogen på hembygdsområdet har en fantastisk potential som utställningslokal! Tyvärr så har den råkat bli avstjälpningsplats för diverse bråte, men vi har planer på att städa ur, rusta upp den lite invändigt och ha en hel ”konstvecka” i samband med hembygdsdagarna nästa sommar.

Under sommaren har mina tavlor även varit representerade på Kulturfabriken i Mjällom, Mannaminne i Nordingrå och Galleri Ängerö i Frånö samt på en samlingsutställning ”Who let the dogs out” med tema hund på Galleri Johangården i Svenstavik. Jag har inte själv kunnat vara på plats på samtliga utställningar, men har fått fina recensioner. Nu återstår att se var jag kommer ställa ut nästa sommar, Kulturfabriken blir det definitivt igen! Men det är också kul att vidga vyerna och ställa ut på nya platser och träffa nya kreativa själsfränder.

Tre större events har jag också besökt i sommar, det började med SM i lydnad och agility i grannstaden Sollefteå där jag visade mina hundporträtt. Första dagen blåste det rejält, så mitt tredje Jysktält i ordningen blåste sönder! Dag två var det bättre väder, då fick jag improvisera och hängde upp tavlorna på min lilla bil i stället 🙂 Fler foton från SM finns i ett album på min facebooksida.

Min ”improviserade” monter. Jag fick en ny trevlig bekantskap i min ”granne” fotografen Åsa Gallegos Torell.

I stället för att köpa ytterligare ett rappligt Jysktält bestämde jag mig för att investera i ett riktigt mässtält. Visst, det kostar en del men ska jag köpa ett nytt Jysktält varje år är jag snart uppe i den summan resonerade jag… och det lär ju bli fler mässor och events framöver. Mässtältet fick jag bra användning för under de andra två mässorna Höga kusten och Fäviken Game fair där jag var på plats, målade och visade porträtt. Listan med beställningar fylldes på under dagarna, så nu har jag det jag gör i höst och vinter 🙂

Invigning av mitt nya tält under Höga kusten Game fair. Spaljeer i trä och S-krokar var perfekt att hänga upp tavlor med!

Kommande vinter räknar jag med att ansöka om tjänstledigt på deltid precis som jag gjort de två senaste vintrarna. Hur mycket jag behöver ta ledigt beror lite på hur många beställningar jag får så ni som funderar på att beställa ett porträtt att ge bort i julklapp – hör av er så fort som möjligt så blir min planering enklare 🙂 Här finns mer info.

Mitt mål är att kunna försörja mig till minst 50% på mitt skapande, och vid årsskiftet kommer jag att höja priserna på mina porträtt, så ni som funderar på att beställa kan jag tipsa om att göra det före årsskiftet till årets prislista. Jag har gjort lite ”marknadsundersökningar” på nätet bland mina konstnärskollegor som också målar djurporträtt och konstaterat att mina priser är jämförelsevis låga eller till och med mycket låga.

Till sist en av de senaste målningarna, en vy över sjön Fättjaur. Jag målade samma vy i fjol och den målningen sålde jag med lite värk i hjärtat under Nordingrå konstrunda i våras. Funderade ett tag på om jag skulle göra gicleetryck av den, men de tryck jag gjort hittills har det inte varit någon större efterfrågan på. Den här utsikten ser vi i olika skepnader och skiftningar när vi är i Kittelfjäll och jagar, så det blev två nya målningar.

En underbar höst önskar jag er alla, passa på att njuta av den kortvariga färgkaskaden!

/eder konstnär Maria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s