Marias Galleri


Lämna en kommentar

Ny hemsida

Jag har skapat en ny hemsida och flyttat min domän www.mariasgalleri.com till den.

Denna wordpress sida uppdaterar jag inte längre, den får ligga kvar ett tag men på sikt kommer jag att avpublicera den. Välkommen i stället till min nya sida som är uppdaterad med mina senaste målningar! Välkommen också att följa mig på Facebook: Marias Galleri

 

Hälsningar Maria

Annonser


Lämna en kommentar

Höga kusten Game fair

Nu är Höga kusten game fair och Marias galleris porträttävling avgjord! Vinnaren blev den unge vorstehpojken Riekko som fick hela 532 röster/likes! Grattis husse Asko (som skickat in fotot) och matte Malin! Jag kommer att måla porträttet av Riekko live i min monter under mässan som är nästa helg den 27-28 juni.

riekko

Vinnarbilden av Riekko (något beskuren)

Höga kusten game fair är en hundvänlig mässa med massvis med aktiviteter för de fyrbenta med hussar och mattar tex apporteringstävling, drive-in utställning, vildsvinstest mm så passa på att ta med vovven in på mässområdet! Under mässhelgen erbjuder jag rabatterade priser för er som bokar porträtt på plats. Jag har kameran med mig så jag tar referensbilder av hunden direkt. Det är en stor fördel för mig att få träffa mina ”modeller” i verkligheten, annars får jag ju som oftast bilderna skickade via mail. Katter, hästar eller andra djur målar jag förstås också, men i det fallet är det lite svårare att ta med sig modellen in på mässområdet 😉 Men det går också bra om du har foton i mobilen att skicka över dem till mig via mail eller bluetooth. Jag kommer att ha ett antal ”visningsporträtt” och några landskapsmålningar i min monter. Ser fram emot många trevliga möten!

gamefair_15


Lämna en kommentar

Vinn ett djurporträtt!

I samarbete med mässan Höga kusten Game fair anordnar Marias Galleri en fototävling där du kan vinna ett porträtt av ditt husdjur! Mejla ett foto på din hund till tavling@hkgamefair.se skriv ”Porträtt” i ämnesraden. Det foto du skickar in kan du sedan vinna som porträtt 40×50 cm i akvarell eller blyerts skapat av mig. Inledande fas i tävlingen då du kan skicka in ditt foto pågår till 17 maj. Läs gärna mina fototips om hur du tar en så bra bild som möjligt!

Tio finalbilder kommer att utses och så småningom läggas upp på Höga kusten game fairs facebooksida. Den bild som fått flest ”gillaklick” när tävlingen avslutas utses till vinnare av ett porträtt i blyerts eller akvarell 40X50 cm. Jag kommer att måla av det vinnande fotot live i min monter under mässan den 27-28 juni.

Lycka till! Jag ser fram emot att se många fina husdjursfoton 🙂

/Maria

Här sitter jag i min monter och målar strax innan fjolårets mässa öppnade.


Lämna en kommentar

God Jul och gott nytt år!

2014 lider mot sitt slut, jag har precis gått på långledighet. Nästan tre veckor ska jag vara helledig från mitt handläggarjobb på Länsstyrelsen – kan inte minnas senast jag var ledig så lång tid i sträck! Det ska bli så skönt 🙂 Tack vare att jag jobbat 60% sedan 1 november har jag kunnat hålla jämna steg med de julklappsbeställningar av djurporträtt jag fått, det känns skönt. Tidigare år har det blivit sena kvällar och stress för att hinna klart alla uppdrag till jul, jag vill ju helst inte tacka nej till uppdrag på grund av tidsbrist! Under ledigheten ska jag förutom julfirande och mys med familj, make och hundar passa på att ägna mig åt lite skapande jobb. Fast jobb och jobb – även om det är uppdrag jag gör så är det rena rama terapin för mig, jag är verkligen så tacksam att skapandet blir en allt större del av min försörjning!

Foto: Åsa Gallegos Torell

Häromdagen pratade jag i telefon med min syster, vi är så totalt olika men kompletterar varandra bra. Hon är klipsk, utåtriktad och målmedveten medan jag är den konstnärliga, aningen introverta och i bland melankoliska sorten. Syrran utbildade sig till ekonom medan jag valde arkeologi och humanistiska ämnen eftersom jag inte ”vågade” satsa på en renodlad konstnärlig utbildning. Syrran jobbar i dag som ekonom, och hon är min privata revisor och ”karriärcoach”. Än en gång gav hon mig en spark i rumpan åt rätt håll! 🙂

Jag får ofta frågan ”var ligger Marias Galleri?” med tanke på namnet på min hemsida och facebooksida, eller ”när har du öppet?”. Den ständiga förklaringen har varit ”-hmm, jag har ju inget fysiskt galleri – än i alla fall…” Mina målningar står alltid undanstuvade i min så kallade ateljé, som är ett rum fyllt med lika delar skrot, ramar, passepartoutkartong och annat… Jag har länge önskat mig ett galleri, eller ”showroom” att hänga upp mina målningar i av den händelse folk vill komma hit och titta. Hittills har jag fått hänvisa till mina utställningar under sommarhalvåret, skulle aldrig komma på tanken att släppa in någon levande själ i mitt kaotiska skrotfyllda rum… Jag har alltid skyllt på att jag inte har tid att ställa i ordning ett rum för detta ändamål – för plats har vi!

-Men nu har du ju tid! sätt ett datum redan nu och bjud in till vernissage! sa syrran. Då får du se till att fixa till det där rummet en gång för alla! Banne mig, man behöver en regelbunden spark i rumpan 😉 innan vi sa hejdå kom vi överens om att så får det bli! Kammaren i vår undantagsstuga har jag länge tänkt på som mitt blivande showroom, så efter jobbet den dagen svängde jag in på Byggmax och köpte vit  väggfärg och ett par takspotlights. Nu ska det röjas under julledigheten, på trettondag jul den 6 januari öppnar det fysiska Marias Galleri på Kungsgården 102 – häpp!

Vår undantagsstuga där jag tänkt inreda ett showroom i ”kammarn”, det rum som ligger längst till höger i bild mot där bilen står.

Vid årsskiftet kommer jag att höja mina priser på djurporträtten en aning. Jämfört med många av mina kollegor i ”branchen” har jag mycket låga priser, och kommande år så kommer nog mina priser också vara bland de lägre. Men i takt med att jag själv blir allt skickligare på det jag gör och att det blir en större del av min försörjning så kommer jag höja priserna på mina arbeten. Nu under december har jag en liten kampanj, alla som beställer ett porträtt innan nyår får en liten bonusgåva. Så passa på att beställ redan nu, även om det kanske är en gåva du tänkt ge bort längre fram under året! Beställningar i god tid underlättar min planering dessutom 🙂

Ett av mina senaste uppdrag, ett temaporträtt av schillerstövaren Saga.

En god jul och ett gott nytt år önskar jag er alla!

/eder konstnär


Lämna en kommentar

Höstsummering

Nu är hösten här med alla sina vackra färger, min favoritårstid! Nu går tempot ner och man får tid för eftertanke, luften blir lätt att andas och jag har varit ledig en del när vi åkt till Kittelfjäll och jagat. Förra gången jag tog mig tid att skriva några rader här stod sommaren för dörren och som jag befarade har den svischat förbi innan jag hunnit blinka. Jag undrade just om jag tagit mig vatten över huvudet då jag bokat upp så många events och utställningar men ändå planerat att jobba full tid hela sommaren och spara så gott som all semester till hösten! Hektiskt blev det, men allt hanns med och när jag vet att belöningen i form av lugn och ledighet kommer med hösten är det bara att bita ihop och ge järnet 🙂

Nu har jag fått hem mina återstående målningar från de utställningar som pågått parallellt i sommar och höst. Flera har fått nya hem, det är glädjande! Jag har inte hunnit måla mer än ett antal brådskande porträttbeställningar i sommar, födelsedagspresenter som ska vara klara i tid. Men i mitt jobb som arealkontrollant har jag förmånen att få åka runt i vårt vackra landskap, och mitt bildskapande sinne vilar aldrig trots att jag jobbar med abstrakta uppgifter som att bedöma fodervärde på betesmarker eller mäta arealer. När jag vandrar över gamla åkrar och halvt igenvuxna beten som är mindre positivt inom EU:s fyrkantiga regelsystem noterar jag avvikelserna och dokumenterar pliktskyldigast med Iphonen som arbetsgivaren försett mig med. Men i den andra benfickan har jag alltid min egen Xperia smartphone som går varm och fylls med bilder av det gamla kulturlandskapet, grånade lador, väderbitna torp som övergetts. Instagram är min bästa vän under sommaren, och där hamnar många av bilderna. Vill ni följa mig där så heter jag Follyfoot77. Men minnesbilderna av de vemodiga övergivna miljöerna fortsätter följa och beröra mig, och en del kommer säkert ut i akvarellform i vinter.

Jag följer en intressant pysselblogg som heter 365 slöjd, där stötte jag på ett intressant tips som gav mig idén att göra mer av mina instagrambilder! Med hjälp av ett akrylmedium för man över bilden på en träplatta. Jag gjorde ett gäng små ”instagramtavlor” som jag visade på hembygdsdagarna här i Bjärtrå i juli, dom blev riktigt dekorativa! Det lär säkert bli fler framöver.

Några av mina instagramtavlor

Här sitter jag och målar under hembygdsdagarna i Bjärtrå.

Hembygdsdagarna blev lyckade och välbesökta. Den gamla rundlogen på hembygdsområdet har en fantastisk potential som utställningslokal! Tyvärr så har den råkat bli avstjälpningsplats för diverse bråte, men vi har planer på att städa ur, rusta upp den lite invändigt och ha en hel ”konstvecka” i samband med hembygdsdagarna nästa sommar.

Under sommaren har mina tavlor även varit representerade på Kulturfabriken i Mjällom, Mannaminne i Nordingrå och Galleri Ängerö i Frånö samt på en samlingsutställning ”Who let the dogs out” med tema hund på Galleri Johangården i Svenstavik. Jag har inte själv kunnat vara på plats på samtliga utställningar, men har fått fina recensioner. Nu återstår att se var jag kommer ställa ut nästa sommar, Kulturfabriken blir det definitivt igen! Men det är också kul att vidga vyerna och ställa ut på nya platser och träffa nya kreativa själsfränder.

Tre större events har jag också besökt i sommar, det började med SM i lydnad och agility i grannstaden Sollefteå där jag visade mina hundporträtt. Första dagen blåste det rejält, så mitt tredje Jysktält i ordningen blåste sönder! Dag två var det bättre väder, då fick jag improvisera och hängde upp tavlorna på min lilla bil i stället 🙂 Fler foton från SM finns i ett album på min facebooksida.

Min ”improviserade” monter. Jag fick en ny trevlig bekantskap i min ”granne” fotografen Åsa Gallegos Torell.

I stället för att köpa ytterligare ett rappligt Jysktält bestämde jag mig för att investera i ett riktigt mässtält. Visst, det kostar en del men ska jag köpa ett nytt Jysktält varje år är jag snart uppe i den summan resonerade jag… och det lär ju bli fler mässor och events framöver. Mässtältet fick jag bra användning för under de andra två mässorna Höga kusten och Fäviken Game fair där jag var på plats, målade och visade porträtt. Listan med beställningar fylldes på under dagarna, så nu har jag det jag gör i höst och vinter 🙂

Invigning av mitt nya tält under Höga kusten Game fair. Spaljeer i trä och S-krokar var perfekt att hänga upp tavlor med!

Kommande vinter räknar jag med att ansöka om tjänstledigt på deltid precis som jag gjort de två senaste vintrarna. Hur mycket jag behöver ta ledigt beror lite på hur många beställningar jag får så ni som funderar på att beställa ett porträtt att ge bort i julklapp – hör av er så fort som möjligt så blir min planering enklare 🙂 Här finns mer info.

Mitt mål är att kunna försörja mig till minst 50% på mitt skapande, och vid årsskiftet kommer jag att höja priserna på mina porträtt, så ni som funderar på att beställa kan jag tipsa om att göra det före årsskiftet till årets prislista. Jag har gjort lite ”marknadsundersökningar” på nätet bland mina konstnärskollegor som också målar djurporträtt och konstaterat att mina priser är jämförelsevis låga eller till och med mycket låga.

Till sist en av de senaste målningarna, en vy över sjön Fättjaur. Jag målade samma vy i fjol och den målningen sålde jag med lite värk i hjärtat under Nordingrå konstrunda i våras. Funderade ett tag på om jag skulle göra gicleetryck av den, men de tryck jag gjort hittills har det inte varit någon större efterfrågan på. Den här utsikten ser vi i olika skepnader och skiftningar när vi är i Kittelfjäll och jagar, så det blev två nya målningar.

En underbar höst önskar jag er alla, passa på att njuta av den kortvariga färgkaskaden!

/eder konstnär Maria


Lämna en kommentar

Sommartider hej hej!

Hej alla vänner! En hektisk sommar har redan startat för eder konstnär. Kramfors konstdagar, Nordingrå konstrunda och SM i lydnad och agility är avklarat. Härnäst väntar Höga kusten Game fair 28-29 juni och Fäviken Game fair 25-27 juli där jag kommer visa djurporträtt och ta emot beställningar. Mina övriga akvareller är ”spridda för vindarna”, i sommar hänger dom lite varstans: Kulturfabriken i Mjällom som öppnar 28 juni, några stycken på Galleri Ängerö i Frånö utanför Kramfors, samt i en liten samlingsutställning på Mannaminne i Nordingrå. Jag kommer också visa några målningar på rundlogen under Bjärtrå hembygdsdagar 19-20 juli tillsammans med mamma Monica.

Eftersom jag jobbar heltid med mitt ”ordinarie” jobb under sommaren och inte tar ut någon semester förrän till hösten måste jag slå av på takten med porträttbeställningarna. Födelsedagsgåvor etc. och de som väntat länge på sina beställningar har högsta prio, men majoriteten av de beställningar jag får från och med nu kommer jag att jobba med till hösten och vintern.

Ha en skön sommar allihop! Hoppas vi ses på någon av mina utställningar och event, eller om du är ute och semestrar i vårt vackra landskap kanske du träffar på mig gående längs en åkerkant med en gul handdator i näven i mitt jobb med arealkontroller 🙂

Här sitter jag och målar under SM i lydnad och Agility i Sollefteå. Foto: Katarina Jahlitz

 


Lämna en kommentar

Utställning på Galleri Johangården

I fredags packade jag min lilla bil full med trummor & konst och styrde mot Jämtland genom ömsom sol och ömsom regn, snö och hagel. Som tur var så blev det inga större mängder snö som jag var lite rädd för eftersom jag hade sommardäck. Dan Browns senaste bok ”Inferno” som ljudbok höll mig sällskap under resan.

Johangården, en vacker gammal gård med café, galleri och bed & breakfast Johangården visade sig vara en mysig gammal gård belägen högt på en kulle med vidunderlig utsikt över Storsjön och Bergs kyrka. Sara Magnusson som driver Johangården tog emot, hon var i full färd med att fixa inför morgondagen då hon förutom att hålla cafeet öppet, även visa sin egen konst i samband med konstrundan Kul Tur i Jämtland och Härjedalen som lägligt nog var samma helg som mitt vernissage. Galleriet bestod av ett stort ljust rum tack vare tre rejäla fönster, samt det mindre ”svarta rummet” som jag konstaterat skulle passa perfekt för att visa mina trummor. Sara har också sin ateljé i ett av rummen, där hon skapat en mysig och inspirerande miljö för sitt skapande. Jag såg för min inre syn hur jag skulle kunna åstadkomma något liknande i min egen lilla undantagsstuga i stället för det trånga och skräpiga lilla rum där jag mest ägnar mig ått inramning medan mitt måleri mest sker i vår ljusa matsal med den konsekvensen att det stora matbordet är ett konstant kreativt kaos av papper, skisser och färger… Dock är vårt ”undantag” lite mindre än Johangården men det skulle räcka för att ha åtminstone ett litet ”showroom”. Om bara tid fanns… varför måste man sova på nätterna?? Hängningen gick smidigt, jag var klar på eftermiddagen. Jag installerade mig i det mysiga övernattningsrummet på övervåningen, tände en brasa i öppenspisen och fredagsmyste med lite kex och vin till Let´s Dance.

Dagen efter slog galleriet upp portarna klockan 11, första timmarna var det lite glest med folk. Ett par gamla farbröder, cafeets ”stammisar” dök upp för att avnjuta varsin våffla och språka lite. Efterhand droppade fler galleribesökare in, bland andra ett gäng representanter för en konstförening! Mina trummor väckte stort intresse och fascination, flera kunde intyga om ”ståpäls” då jag trummade lite 🙂 Som ljudillustration till trummorna spelar jag annars samisk jojk, traditionell mongolisk strupsång och akustiskt trumljud från en trumresa. Sara visade sina fyndiga och tankeväckande konstverk i sin ateljé, hon skapar i alla möjliga material; textil, metall, skulptur, måleri, collage, foto med mera. Det var inspirerande att titta på hennes skapelser, fick mig att längta tillbaka till gymnasietiden på estetiska programmet då vi experimenterade med alla upptänkliga uttryckssätt och material. Det är lätt att fastna i en teknik och uttryckssätt av ”gammal vana”, för min del har jag specialiserat mig på akvarellmåleriet. Men ideer och tankar om andra tekniker och uttryck pockar alltid på och gör sig påminda, speciellt då jag får se andra konstnärers arbete!

Efter en trevlig vernissagedag tog jag mig en tur upp på Hoverberget innan hemfärden. Utsikten över Storsjön var vidunderlig! Men Storsjöodjuret behagade inte visa sig…

På tisdag fick jag ett meddelande av Sara att Östersundspostens kulturreporter varit på besök och skrivit ett reportage om konstrundan KulTur över ett helt uppslag. Galleri Johangården och Saras konst fick mycket beröm, verkligen kul! Mina trummor föll honom också i smaken och dom förärades också en bild i reportaget i tidningen, men han verkar inte vara något större fan av akvarell och landskapsmåleri. Mina målningar var i alla fall ”sevärda” tyckte han. Här är en länk till reportaget på webben.

Nu blir det några lugna veckor då jag kommer att ägna mig åt djurporträttbeställningar. Min utställning på Johangården hänger till fredag den 16/5. Nästa begivenhet blir i Kristi Himmelsfärdshelgen då det är dags för de nu traditionsenliga Kramfors konstdagar på ”hemmaplan”.