Marias Galleri

Djurporträtt

Maria målar

Foto: Åsa Gallegos Torell

Ett unikt minne av din bästa vän!

Jag tecknar och målar djurporträtt efter foto. Jag kan även göra logotypes till kennlar, stuterier, katterier, klubbar etc. Det jag än så länge inte tar på mig är rena porträtt av människor. Silhuetter av personer i en komposition där porträttlikheten inte behöver vara exakt går däremot bra. Teknikerna jag använder mig av är akvarell, blyerts, torrpastell och tusch.

prislista knapp

 

 

 

Snyggir

Akvarellporträtt av en islandshäst

Akvarell

Akvarell är min absoluta favoritteknik. När man målar i akvarell spelar vattnet huvudrollen, färgpimenten får ett eget liv då man släpper loss dem i vattenflödet och tekniken bjuder i bland på överraskningar. Det är vad som gör akvarellmåleriet till en livslång passion!

I mina akvarellporträtt strävar jag efter att måla flödigt för att framhäva de transparenta färgernas lyster. Självklart är porträttlikheten viktigast, men min strävan är att porträttet ska vara ett unikt konstverk snarare än en exakt kopia av ett fotografi med varje hårstrå synligt.

Jag använder mig av tubfärger från Daniel Smith som anses vara världens bäst akvarellfärger. Papperet jag målar på är Saunders Wateford eller Arches med 100% bomull.

—————————————————————————————————-

beagle_blyerts001

Huvudporträtt i blyerts av en beagle

 

Blyerts

I blyerts skapar jag klassiska porträtt. Tekniken kräver riktigt bra fotoförlagor för att jag ska kunna fånga detaljer och uttryck med stor exakthet. Jag tecknar med blyerts och grafitpennor i olika hårdhetsgrad för att få fram svärtan i de mörka partierna. Papperet jag använder är Shoelleshammer med slät yta som jag tycker det är det allra bästa för teckning.

—————————————————————————————————-

Nitro pastell

Torrpastell, ett porträtt med komposition

Torrpastell

Som en nyhet för i år erbjuder jag porträtt i torrpastell. Porträtten har en underbar ”sammetsmjuk” framtoning. Jag tecknar med pastellkritor och pennor på sandat papper som håller flera lager av den flyktiga pastellfärgen på plats. Ett pastellporträtt är tidskrävande men mycket roligt att skapa. Den färdiga teckningen är mycket känslig, jag fixerar den måttligt för att inte ta död på färgernas lyster. Ytan på den färdiga pastellteckningen får inte vidröras.

 

 

 

————-

 

—————————————————————————————-

Chihuahua, tuschteckning

Chihuahua, pro marker tuschteckning

Tusch

Pro Marker tuschpennor är av den typ som tex. mangatecknare och illustratörer använder. Med dessa skapar jag porträtt av lite ”seriefigur” karaktär. Det passar särskilt bra till foton tagna i lite speciella vinklar, som ger roliga och annorlunda porträtt.

—————————————————————————————————-

 —————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Olika varianter av porträtt

Jag kan göra porträtten i olika storlekar och varianter. Se de vanligaste formaten jag erbjuder i prislistan. Alla porträtt monteras i en syrafri vit passepartout med skyddspapper på baksidan, teckningen/målningen fäster jag mot passepartouten med syrafri specialtejp. Samtliga tekniker jag använder mig av behöver snarast du fått hem det sättas  in i en glasad ram som skyddar konstverket. Ramen ingår inte men jag skär passepartouten i standardmått så det är enkelt för dig att hitta en passande ram. Jag rekommenderar varmt Gallerix som har ett stort utbud med kvalitetsramar. Jag kan förstås också skära passepartouten i andra mått enligt önskemål, du får då lämna in porträttet hos en ramverkstad och beställa en måttanpassad ram.

Tillval

textrutaDSC_1037

  • Ett litet ”fönster” i passepartouten där jag passar in tex. hundens namn textat i kalligrafi.
  • Dubbel passepartout med vit kärna som matchar motivet. Detta ger porträttet en extra effektfull dimension!

yikMjrRiEHär är några exempel på porträtt i olika utföranden:

hamiltonX2010 (kopia)

Dubbelporträtt i akvarell med hamiltonstövare

v-skalets

En komposition jag gjorde i lite större format till kennel V-skalets som föder upp pointer. Stamtiken i mitten flankerad med mindre porträtt i helfigur av sina ättlingar. Blyertsteckning.

whippets

Komposition med whippets. Denna målning är skapad utifrån fyra separata fotografier som jag bearbetat digitalt och skissat av innan jag överförde skissen på akvarellpapperet och målade upp porträttet.

freja004

Temaporträtt, en mycket populär variant. Jag målar ett stort huvudporträtt och en scen under. I detta fall en finsk spets och en liten bild av hunden i ståndskall på tjäder. Dessa porträtt kan varieras, tex. häst med temabild av ryttarekipage, vallhund med temabild vallning, eller någon annan hundsport.

gråhund006

Jag kan även måla porträtten som en komposition med bakgrund eller förgrund. Här en gråhund intill den fällda älgtjuren.

sylvia_freddi

Häst med ryttare, ytterligare ett exempel på komposition.

Fler porträtt hittar du här